My FrEnZ

Friday, 1 June 2012

Jom Kapel!!

C.O.U.P.L.E aka K.A.P.E.L

Eh boleh ke?
Bukan ustaz2 semua ckap kapel tu haram ke?
DOSAAAAAAAA! Masuk NERAKA!!
Tp aq kompius ah..
Kapel macam mana sbnrnye yg dosa ni bro?
Kapel Islamik dosa jugak ke??

Hah, kapel Islamik??
Wujud ke derrr?
X pernah wujud terminologi ' kapel Islamik '!
Tanyalah mane2 ustaz, mana2 pak lebai..
Never exist at all!
So x payah ah kte jd ' penggubal ' fatwa yg x bertauliah..
Itu lagi ah berdosa..!

Tp bro, aku x penah jiwang karat ngan awek aku tuh..
Selalu cakap pasal hal agama.
Waktu solat, aq jd imam dy..
Waktu puasa sunat, aq teman dy bukak puasa..
Bukan ke semua tu mendekatkan diri kte pada ALLAH??
Mane ad maksiat?
Setan pon takot nak muncul bila tengok kteorg solat, dgar kteorg mengaji.

Hahaha..
Lawak la derr..
Aku tanya ni ko jgan marah lak..
Ko pernah makan sup babi?
Maksud aq ko just makan sup dy jep, daging pork tu ko x makan..
Pernah x??

Hah?
Eeeee, geli doe.
X pernah aq makan babi lagi walau da 19 tahun aq hidup..
Sup babi jep pon aq geli nak makan even ad orang offer aq RM1m!
Haram la bro..
Jd darah daging t..
Nauzubillah..

Ok.. Ko paham la maknenye tuh..
Aq nk terangkan something kat ko..
Sup tu sebenarnya halal sebab dy just guna sup bunjut Adabi mcm org salu buat sup ayam (assume jep! haha)
Tp hukumnya terus bertukar jd haram lepas bercampur ngan pork..
Equationnye camni : Halal + Haram = HARAM
Sama la mcam kes ko nih..
Cinta itu fitrah (halal), solat berjemaah itu digalakkan (halal), puasa sunat itu mulia (halal)
Namun kapel itu ditegah (haram)
So pandai2 lah lu pike sendiri der..

Eh, betulke kapel tu haram?
Ad dalil ke derr?
Ko jangan cakap kosong jep..
Da banyak org nasihat aq tp hampeh..
Satu dalil pon x taw..
Tah2 ko pon same!

Dalil?
Hamboi, nak dalil2 bagai..
Hahahh..
Ok, dont worry, ada bro.. 
Kalau x de dalil sme la mcm aq mengada-adakan hukum..
Nih dalil2 nya;

Menundukkan pandangan
          Allah dalam firman-NYA; 
          Katakanlah kepada laki-laki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya.(an-Nuur: 30)
          Katakanlah kepada wanita yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya.(an-Nuur: 31)

Menutup Aurat

          ALLAH berfirman dan jangan lah mereka mennampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka melabuhkan kain tudung ke dadanya. (an-Nuur: 31)

Adanya pembatas antara lelaki dengan wanita 

          Sebagaimana firman-NYA; Dan apabila kalian meminta sesuatu kepada mereka (para wanita) maka minta lah dari balik hijab. (al-Ahzaab: 53)

Tidak berdua-duaan Di Antara Lelaki Dan Perempuan
          
          Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya. (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)

Tidak Melunakkan Ucapan (Percakapan)

          Berkata Imam Ibnu Kathir; Ini adalah beberapa etika yang diperintahkan oleh ALLAH kepada para isteri Rasulullah SAW serta kepada para wanita mukminah lainnya, iaitu hendaklah dia kalau berbicara dengan orang lain tanpa suara merdu, dalam pengertian janganlah seorang wanita berbicara dengan orang lain sebagaimana dia
berbicara dengan suaminya. (Tafsir Ibnu Kathir 3/350)

Tidak Menyentuh Kaum Berlawanan Jenis

          Dari Maqil bin Yasar r.a. berkata; Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi itu masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita yang tidak halal baginnya. (Hadis Hasan Riwayat Thabrani dalam Mujam Kabir)
Aq harap dalil2 ni lebih dri cukup utk support nasihat2 yg aq bg td.
Agak2 boleh ke kte fulfill sume dalil kat atas tu mse kte berkapel?
Jeng3.. Mcm x jep..
Aq sama mcm ko.. 
Lelaki yg nak mencintai dan dicintai..
Aq menegur ko ni bukan nk bajet baik.
In fact, aq nk ko pon tegur aq kalau aq terlanjur berkapel nanti.. 
Nauzubillah..
Tp sebenarnya kte boleh kapel dalam Islam..

Woii, ko ni mcam ke***g!
Td kte HARAM, skrg kte BOLEH?
Mne stu ni bro?

Hahaha..
Sje nak test ko..
Aq belum habis ckap lg sbnarnya..
Boleh jep berkapel..
Tp lepas NIKAH..
Ad beran??
Pasni aq nk bgtau ko pasal nikah khitbah lak..
Atok nenek aq panggil nikah khitbah ni sbg nikah gantung..
Nak tau x??
Nak2!
Mcam nice jep!
Cpat ah bgtau aq..
Boleh..
Tp bukan skrg..
Hah, tungguuuuuuuuuuuuuuu.. 
=)



5 comments:

  1. Haha shah sakai ckp sensoang. takut gila haha

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. well ~ sngt2 brmanfaat ~ keep it up~ =)

    ReplyDelete